Suolistoterveyden tärkeys eläintuotannossa Suolistoterveys ja antibioottien käytön vähentämin... >>
Sorkkaterveys osana lehmien kokonaisvaltaista hyvinvointia Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton mukaan ... >>
Silika ratkaisee monia teollisuuden haasteita Jauhemaisia ​​aineosia käytetään yleisesti monilla... >>
Mikä on UFI koodi ja mihin ja milloin sellainen tarvitaan? Kemikaalialaa puhuttelee tällä hetkellä CLP asetuk... >>
Ympäristöystävälliset pinnoitteet - Todellisuutta vai pelkkää unelmaa? Odotukset European Coatings Show 2019:sta kohtaan ... >>
Mikä on LANXESSin Ningbo Red–prosessi? LANXESS käynnisti maailman moderneimman punaista r... >>
Menestystarina: Korkeampaa laatua ja kustannussäästöjä kuumasinkitykseen Fluksin raudanpoistoyksikkö tehostaa jatkossa Tekn... >>
Mitä ominaisuuksia tekstiilisi tarvitsevat? Onko vastauksesi aina parhaat mahdolliset ominaisu... >>
Ovatko ympäristölupa-asiasi kunnossa? Ympäristönsuojelulaki ja Ympäristönsuojeluasetus s... >>
WPC - Puun ja muovin kestävä ja visuaalisesti näyttävä liitto Puu-muovikomposiittien (WPC) suosio jatkaa kasvuaa... >>
Pesu- ja puhdistusaineiden valmistusta koskeva lainsäädäntö hallussa? Lähes kaikkien tuotteiden valmistus edellyttää tän... >>
Mitä pesu- ja puhdistusaineteollisuudelle kuuluu tänään? Pesu- ja puhdistusaineteollisuudella on merkittävä... >>
Suunnitelmissa ympäristömerkitty pesu- tai puhdistusaine? Termit “Elinkaariajattelu”, “kiertotalous” ja “kes... >>
Voisivatko Suomen tiet olla paremmassa kunnossa? Portfoliossamme on useita tienpäällysteen valmistu... >>
Suomen teollisuuden päästöjen on vähennyttävä edelleen >>
TMT 15®: Turvallinen ratkaisu raskasmetallien poistamiseen savukaasuista >>
Sivutuotteiden hyödyntäminen kemianteollisuudessa Luonnonvarojen tehokkaampi käsittely sekä kestävie... >>
Kiertotalous kestävän kehityksen ja kilpailukyvyn edistäjänä Kasvava väestö ja taloudellisen toiminnan jatkuva ... >>
Tiedätkö mistä suola tulee ruokapöytääsi? Tiedämme, että suola on ihmiskehon toiminnalle tär... >>
Tehokas liukkauden torjuja teille ja taloyhtiön pihoille Siinä missä lumi ja jää tarkoittavat oikeassa paik... >>
Oikea lämmönsiirtoneste veneen moottoriin Lämmönsiirtonesteiden jäätymistä estävä aine on jo... >>
Voiteluaineen rooli elintarviketeollisuuden tuotannossa Kestääkseen ja toimiakseen tuotantolaitteet tarvit... >>
Biohajoavat voiteluaineet - miksi edes harkita? Miksi useammat konepajat eivät käytä biohajoavia v... >>
Miten hävikkiä voidaan hallita metallinkäsittelyalalla? Metallin pintakäsittelyalalla käytetään monia eril... >>
5 tärkeää tekijää, jotka kannattaa huomioida valitessa raaka-aineiden toimittajaa Raaka-aineiden hankinta on yksi tärkeimmistä elint... >>
Gluteenittomuus ei ole menneen talven lumia Ei ole pitkä aika siitä kun merkintä “G” ravintola... >>
Kulutustottumusten muutoksen taustatekijät leipomosektorilla Leipomotuotteet kuuluvat kysyntävetoiseen ruokamar... >>


Ruokatrendit 2018

Siinä missä vaatetrendit päivittyvät kausittain, esittelee elintarviketeollisuus myös joka vuosi kuumimmat ruokatrendinsä. Maku-tutkijat seuraavat lakkaamatta kuluttajien makutottumustenkehitystä ja huomaavat pienetkin muutokset kulutustottumuksissa. Trendit vaihtelevat maantieteellisen sijainnin mukaan ja niiden kehitykseen vaikuttavat kulttuuri, taloudellinen tilanne, uskonto, luonnon raaka-aineiden saatavuus jne.

Seuraavassa esitettävät ruokatrendit edustavat globaaleja suuntauksia vuodelle 2018 ja ne on kerätty lukuisista eri lähteistä. Mitkä trendit ovat havaittavissa omassa ympäristössäsi ja mihin uskot tulevaisuudessa?

  1. Kukkien loistoa. Kukat ja kukkamakuaineet tulevat niin juomiin kuin välipaloihinkin. Tarjolla on kaikkea laventeli-limusta hibiscus-minttu mehujäihin. Seljankukka on suosikki cocktaileissa ja kuohuviineissä, orvokki taasen sopii oivallisesti tumman suklaan pariksi. Kukkaloisto näkyy myös ruoan väreissä ja koristelussa. Mitä värikkäämpi, sitä houkuttelevampi.
  2. Voimajauheet Erilaiset jauheet, kuten matcha, andienkranssi (maca root), kaakao ja kurkuma räjäyttävät kakkujen, smoothien, ravinnepatukoiden ja leivonnaisten ravinnepitoisuuden. Proteiinijauheet sisältävät muutakin kuin heraa ja tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon munanvalkuaisesta saatavalle proteiinille ja kollageenista saataville ravintoaineille
  3. Funktionaaliset sienet. Sienet, kuten lakkakääpä, pakurikääpä, kiinanloisikka ja “leijonanharja” valtaavat kauppojen hyllytilaa. Näistä valmistetaan pullotettuja juomia, liemiä ja jopa vartalonhoitotuotteita. Runsaat maut sopivat erilaisiin liemiin, kun taas pehmeämmät, kermaiset maut sopivat hyvin kaakaon, suklaan tai kahvin sekaan.
  4. Lähi-Idän maut hurmaavat. Voimakkaat mausteet, kuten harissa, kardemumma ja za'atar antavat ruokaan uutta potkua. Lähi-Idän ainesosat kuten pistaasipähkinät, munakoiso, minttu ja tahini löytävät tiensä yhä useamman ruokapöytään. Hummus, pita ja falafelit ovat monelle jo vanhoja tuttuja ja tavoitteena onkin päästä syvemmälle Lähi-idän kulttuurien perinteisiin. Kiinnostus on kasvanut Persian, Israelin, Marokon, Syyrian ja Libanonin perinteisen keittiön raaka-aineita ja ruoan valmistusta kohtaan.
  5. Läpinäkyvyys 2.0. "Mitä enemmän sitä parempi" kuvaa erinomaisesti kuluttajien odotuksia raaka-aine merkintöjä kohtaan. Kestävyys, G.M.O. merkinnät ja energiasisältö pitää olla luettavissa jokaisesta ruoka-aineesta.
  6. Kasviperäiset innovaatiot. Verisistä vegaaniburgereista tonnikalattomaan sushiin valmistettuna tomaatista. Kasvava valikoima kasviperäisiä, eläinperäisiä vastineitaan muistuttavia tuotteita vetoaa niin vegetaristiin kuin lihansyöjiinkin. Uudet raaka-aineet kuten pili-pähkinät, herneet, banaanit, macadamiapähkinät, pekaanipähkinät ja avokado ovat löytäneet tiensä meijerituotteisiin kuten jogurttiin, jäätelöön ja maitotuotteisiin.
  7. Kuohkeat suolaiset välipalat. Uudet kohotustekniikat tuovat suolaisten snacksien markkinoille uusia ilmavia, kuivattuja ja rapeita koostumuksia. Tällaisia ovat muun muassa maniokkisipsit, paisutetut riisikakut ja erilaiset linssilastut.
  8. Tacot uudella twistillä. Vanha Street-food-suosikki uudessa ympäristössä. Tacoja saa ny aamupalalla ja jälkiruoaksi. Kuori voi olla maissin sijasta merilevää ja sisällä Havajilaista kala-täytettä. Klassisten tacojen aika ei silti ole ohi, mutta niiden valmistukseen ja alkuperäiseen valmistutapaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota.
  9. Jätteettömyys. Sellerinlehdistä, meloninsiemenistä ja muista perinteisesti roskikseen heitettävistä elintarvikkeiden osista valmistetaan nyt luovia kulinaarisia reseptejä. Esimerkkeinä näistä ovat maustetut melonin kuoret, juurikaspesto ja parsakaalin varsimuhennos. Eläimen ruhon hyödyntäminen kuonosta sorkkaan sekä kasvin käyttäminen juuresta lehtiin tukevat pyrkimystä ruokajätteen nollatasoon.
  10. Pienet kuplat. Kuplivat, matalahiilihappoiset vaahterajuomat tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon sokeripitoisille limonadeille. Ne mahdollistavat hienostuneita makuyhdistelmiä kuten lime-minttu-seljankukka ja inkivääri-sitruuna-kahvi

Kaiken kaikkiaan 2018 trendeistä heijastelee nykymaailman menoa. Etsitään juuria ja elämyksiä, samalla halutaan tehdä terveellisiä, kestäviä ja tietoisia valintoja. Elintarvikkeiden laatuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota ja tuoteselosteilla ja -merkinnöillä on entistä suurempi merkitys valintoja tehtäessä. Miten edellä mainitut trendit näkyvät alallasi? Puuttuuko niiden joukosta jotakin?

Nimimerkki
Otsikko
Viesti