Suolistoterveyden tärkeys eläintuotannossa Suolistoterveys ja antibioottien käytön vähentämin... >>
Sorkkaterveys osana lehmien kokonaisvaltaista hyvinvointia Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton mukaan ... >>
Silika ratkaisee monia teollisuuden haasteita Jauhemaisia ​​aineosia käytetään yleisesti monilla... >>
Mikä on UFI koodi ja mihin ja milloin sellainen tarvitaan? Kemikaalialaa puhuttelee tällä hetkellä CLP asetuk... >>
Ympäristöystävälliset pinnoitteet - Todellisuutta vai pelkkää unelmaa? Odotukset European Coatings Show 2019:sta kohtaan ... >>
Mikä on LANXESSin Ningbo Red–prosessi? LANXESS käynnisti maailman moderneimman punaista r... >>
Menestystarina: Korkeampaa laatua ja kustannussäästöjä kuumasinkitykseen Fluksin raudanpoistoyksikkö tehostaa jatkossa Tekn... >>
Mitä ominaisuuksia tekstiilisi tarvitsevat? Onko vastauksesi aina parhaat mahdolliset ominaisu... >>
Ovatko ympäristölupa-asiasi kunnossa? Ympäristönsuojelulaki ja Ympäristönsuojeluasetus s... >>
WPC - Puun ja muovin kestävä ja visuaalisesti näyttävä liitto Puu-muovikomposiittien (WPC) suosio jatkaa kasvuaa... >>
Pesu- ja puhdistusaineiden valmistusta koskeva lainsäädäntö hallussa? Lähes kaikkien tuotteiden valmistus edellyttää tän... >>
Mitä pesu- ja puhdistusaineteollisuudelle kuuluu tänään? Pesu- ja puhdistusaineteollisuudella on merkittävä... >>
Suunnitelmissa ympäristömerkitty pesu- tai puhdistusaine? Termit “Elinkaariajattelu”, “kiertotalous” ja “kes... >>
Voisivatko Suomen tiet olla paremmassa kunnossa? Portfoliossamme on useita tienpäällysteen valmistu... >>
Suomen teollisuuden päästöjen on vähennyttävä edelleen >>
TMT 15®: Turvallinen ratkaisu raskasmetallien poistamiseen savukaasuista >>
Sivutuotteiden hyödyntäminen kemianteollisuudessa Luonnonvarojen tehokkaampi käsittely sekä kestävie... >>
Kiertotalous kestävän kehityksen ja kilpailukyvyn edistäjänä Kasvava väestö ja taloudellisen toiminnan jatkuva ... >>
Tiedätkö mistä suola tulee ruokapöytääsi? Tiedämme, että suola on ihmiskehon toiminnalle tär... >>
Tehokas liukkauden torjuja teille ja taloyhtiön pihoille Siinä missä lumi ja jää tarkoittavat oikeassa paik... >>
Oikea lämmönsiirtoneste veneen moottoriin Lämmönsiirtonesteiden jäätymistä estävä aine on jo... >>
Voiteluaineen rooli elintarviketeollisuuden tuotannossa Kestääkseen ja toimiakseen tuotantolaitteet tarvit... >>
Biohajoavat voiteluaineet - miksi edes harkita? Miksi useammat konepajat eivät käytä biohajoavia v... >>
Miten hävikkiä voidaan hallita metallinkäsittelyalalla? Metallin pintakäsittelyalalla käytetään monia eril... >>
5 tärkeää tekijää, jotka kannattaa huomioida valitessa raaka-aineiden toimittajaa Raaka-aineiden hankinta on yksi tärkeimmistä elint... >>
Gluteenittomuus ei ole menneen talven lumia Ei ole pitkä aika siitä kun merkintä “G” ravintola... >>
Kulutustottumusten muutoksen taustatekijät leipomosektorilla Leipomotuotteet kuuluvat kysyntävetoiseen ruokamar... >>


Gluteenittomuus ei ole menneen talven lumia

Ei ole pitkä aika siitä kun merkintä “G” ravintolan ruokalistassa oli mysteeri suurimmalle osalle ihmisistä. Leivonnaisen tuominen keliaakikkokollegalle oli suunnittelua vaativa haaste eikä lopputulos ollut juurikaan edes tyydyttävä. Toisin on tänään. Gluteenittomuustrendi on vahvempi kuin koskaan eivätkä markkinat osoita merkkejä heikkenemisestä. Oletko varmistanut jo paikkasi markkinoilla?

Gluteenittomille tuotteille on selkeä ja kasvava kysyntä. Tämä näkyy ennen kaikkea leipomosektorilla, joka vastaa kahdesta kolmanneksesta koko gluteenittomien tuotteiden markkinasta. Kysyntä ei muodostu pelkästään gluteeni-intolerantikkojen tarpeesta, vaan kasvava joukko kuluttajia on päättänyt vähentää tai jättää gluteenin ruokavaliostaan terveys- ja hyvinvointisyistä. Gluteenittomuustrendi ei ole vielä saavuttanut huippuaan vaan alan asiantuntijat odottavat sen tapahtuvan vasta 4-5 vuoden kuluttua. On siis vielä reilusti aikaa hyötyä trendistä ja gluteenittomuutta koskevasta osaamisesta.

Gluteenin välttäminen on keliaakikoille elintärkeää. Heidän elimistössään gluteeni tuhoaa ohutsuolen nukkaa ja estää ravintoaineiden imeytymisen elimistöön. Keliakian oireita ovat ripuli, ummetus, turvotus ja särky. Vain yhdellä prosentilla ihmisistä on diagnosoitu keliakia eikä määrä ole kasvanut viimeisten vuosien aikana. Samaan aikaan kuitenkin gluteenittoman ruokavalion noudattajien määrä on moninkertaistunut. Tämä viestii siitä, että monet noudattavat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakiadiagnoosia ja saattavat kärsiä gluteeniyliherkkyydestä. Yliherkkyyden oireet vastaavat keliakian oireita, mutta ovat lievemmät. Oireet saattavat kuitenkin johtua myös vehnäallergiasta, joka on eri asia kuin gluteeniyliherkkyys.

Suurin gluteenia välttelevä väestö löytyy Isosta-Britanniasta, mutta muut Euroopan maat seuraavat lähellä perässä. Tutkimusten mukaan gluteenia välttelevien naisten määrä on miehiä suurempi, samoin gluteeniton dieetti on yleisempi 20-39-vuotiaiden keskuudessa kuin muissa ikäryhmissä.

Nimimerkki
Otsikko
Viesti