Tehokas liukkauden torjuja teille ja taloyhtiön pihoille Siinä missä lumi ja jää tarkoittavat oikeassa paik... >>
Oikea lämmönsiirtoneste veneen moottoriin Lämmönsiirtonesteiden jäätymistä estävä aine on jo... >>
Voiteluaineen rooli elintarviketeollisuuden tuotannossa Kestääkseen ja toimiakseen tuotantolaitteet tarvit... >>
Biohajoavat voiteluaineet - miksi edes harkita? Miksi useammat konepajat eivät käytä biohajoavia v... >>
Miten hävikkiä voidaan hallita metallinkäsittelyalalla? Metallin pintakäsittelyalalla käytetään monia eril... >>
5 tärkeää tekijää, jotka kannattaa huomioida valitessa raaka-aineiden toimittajaa Raaka-aineiden hankinta on yksi tärkeimmistä elint... >>
Gluteenittomuus ei ole menneen talven lumia Ei ole pitkä aika siitä kun merkintä “G” ravintola... >>
Kulutustottumusten muutoksen taustatekijät leipomo-sektorilla Leipomo-tuotteet kuuluvat kysyntävetoiseen mukavuu... >>


Gluteenittomuus ei ole menneen talven lumia

Ei ole pitkä aika siitä kun merkintä “G” ravintolan ruokalistassa oli mysteeri suurimmalle osalle ihmisistä. Leivonnaisen tuominen keliaakikko kollegalle oli suunnittelua vaativa haaste eikä lopputulos ollut juurikaan edes tyydyttävä. Tosin on tänään. Gluteenittomuus trendi on vahvempi kuin koskaan eivätkä markkinat osoita merkkejä heikkenemisestä. Oletko varmistanut jo paikkasi markkinoilla?

Gluteenittomille tuotteille on selkeä ja kasvava kysyntä. Tämä näkyy ennen kaikkea leipomo-sektorilla, joka vastaa kahdesta kolmanneksesta koko gluteenittomien tuotteiden markkinasta. Kysyntä ei muodostu pelkästään gluteeni intolerantikkojen tarpeesta, vaan kasvava joukko kuluttajia on päättänyt vähentää tai jättää gluteenin ruokavaliostaan terveys- ja hyvinvointisyistä. Gluteenittomuus-trendi ei ole vielä saavuttanut huippuaan vaan alan asiantuntijat odottavat sen tapahtuvan vasta 4-5 vuoden kuluttua. On siis vielä reilusti aikaa hyötyä trendistä ja gluteenittomuutta koskevasta osaamisesta.

Gluteenin välttäminen on keliaakikoille elintärkeää. Heidän elimistössään gluteeni tuhoaa ohutsuolen nukkaa ja estää ravintoaineiden imeytymisen elimistöön. Keliakian oireita ovat ripuli, ummetus, turvotus ja särky. Vain yhdellä prosentilla ihmisistä on diagnosoitu keliakia eikä määrä ole kasvanut viimeisten vuosien aikana. Samaan aikaan kuitenkin gluteenittoman ruokavalion noudattajien määrä on moninkertaistunut. Tämä viestii siitä, että monet noudattavat gluteenitonta ruokavaliota ilman keliakia diagnoosia ja saattavat kärsiä gluteeni yliherkkyydestä. Yliherkkyyden oireet vastaavat keliakian oireita, mutta ovat lievemmät. Oireet saattavat kuitenkin johtua myös vehnä-allergiasta, joka on eri asia kuin gliuteeni yliherkkyys.

Suurin gluteenia välttelevä väestö löytyy Isosta-Britanniasta, mutta muut Euroopan maat seuraavat lähellä perässä. Tutkimusten mukaan gluteenia välttelevien naisien määrä on miehiä suurempi, samoin gluteeniton dieetti on yleisempi 20-39-vuotiaiden keskuudessa kuin muissa ikäryhmissä.

Nimimerkki
Otsikko
Viesti